Login
English      Slovensko
print

ANALIZA BIOLOŠKIH PODATKOV V PROGRAMU R

Oddelek za biodiverziteto je 27. in 28. maja 2017 izvedel tečaj Analiza bioloških podatkov v programu R v Univerzitetnem kampusu Livade v Izoli. Tečaja se je udeležilo 15 študentov iz štirih univerz: Univerza na Primorskem in Univerza v Ljubljani (Slovenija), Univerza v Zagrebu (Hrvaška) in Univerza Wollongong (Avstralija).

Na tečaju so se udeleženci seznanili z osnovami analize bioloških podatkov v prosto dostopnem programu R. Namen tečaja je bil predstaviti uporabnost programa R v bioloških raziskavah in naučiti udeležence kako filtrirati in urejati podatke ter jih analizirati s preprostimi orodji. Skozi tečaj so udeleženci spoznali osnove uporabe programa, pogosta orodja za manipulacijo s podatki in osnovne statistične metode. Udeleženci so pridobili znanje, s katerim bodo lahko samostojno izvajali podobne naloge v praksi, tečaj pa je tudi osnova za nadaljnje učenje zahtevnejših tehnik in postopkov. 

Tečaj je vodil Tilen Genov, M.Res., raziskovalec in asistent na Oddelku za Biodiverziteto, Univerze na Primorskem, in doktorski študent na Univerzi St Andrews, Velika Britanija. V preteklosti je vodil že več podobnih tečajev v Južni Afriki, Namibiji in Sloveniji, v katere je bilo vključenih preko 200 študentov, te metode pa uporablja tudi v sklopu svojih raziskav.

MNENJA UDELEŽENCEV

SARA ERŽEN, DODIPLOMSKI ŠTUDIJ BIOLOGIJE, UNIVERZA V LJUBLJANI

Tečaj mi je bil zelo všeč, vse od same organizacije, tem, ki smo jih obravnavali pa do načina dela. Naučila sem se veliko uporabnih stvari. Naša učitelja pa sta bila sploh super in z veseljem bi preživela cel teden v Izoli in ne samo ta dva dneva.

 

JURAN KRALJ, PODIPLOMSKI ŠTUDIJ MOLEKULARNE BIOLOGIJE, UNIVERZA V ZAGREBU

Po končanem tečaju lahko rečem, da se bom zagotovo udeležil tudi tečaja "Napredna analiza podatkov v programu R". Všeč mi je slovenska obala, užival sem v hrani, druženju in na tečaju. Definitivno ga priporočam vsem, ki jih zanima delo v R-u.

attach(workshop)

recom1 <- workshop(great.lectures == TRUE)

recom2 <- workshop(delicious.food == TRUE)

recom3 <- workshop(cool.atmosphere == TRUE)

plot(workshop)